مدرسه حقانی و موافقان و مخافان دکتر شریعتی

یکی دیگر از کانونهای موافقت / مخالفت درباره علی و افکارش مدرسه حقانی در قم بود . این مدرسه که تحت سرپرستی و نظارت مرحوم دکتر بهشتی قرار داشت همزمان با فعالیتهای حسینیه و سخنرانیهای علی اندک اندک به موضع گیری و واکنش در قبال آرای علی دال بر موافقت یا مخالفت کشانیده می شود: از سال 53 به بعد مسائل شریعتی مطرح شد و آقای مصباح که جدیت در مخالفت داشت و چند نفر از طلاب سخت از ایشان حمایت می کردند . این زمان آقای قدوسی که احساس کرد با وجود این اختلاف نیم تواند مدرسه را اداره کند از دو طرف خواست تا تکلیف خود را روشن کنند که به دنبال آن شش نفر از این سو و شش نفر از آن سو از مدرسه اخراج شدند و شماری هم همراه مخالفان شریعتی خود از مدرسه بیرون رفتند که جمعا حدود بیست نفر می شدند طبعا شهید بهشتی نیز به رغم دوستی و علاقه شدیدش به آقای مصباح در این مورد موافقتی با آقای مصباح نداشت . در سال 55 بود که این گروه مدرسه را ترک کردند2 .

 

 

 

 

 

 

 

1. مدرسه حقانی که از نام بانی آن مرحوم حاج علی حقانی ( از تجار بازار قم ) گرفته شده است با پشتکار مرحوم دکتر بهشتی از سال 1341 شروع به کار می کند . مرحوم دکتر بهشتی مدیریت داخلی آن را از سال 1341 تا سال 1343 به محمد مجتهد شبستری واگذار می کند و از سال 43 تا 46 به آقای شیخ زاده و از 46 در اختیار قدوسی قرار می گیرد . سال 46 مرحوم دکتر بهشتی به هامبورگ رفت و به سال 1349 به ایران بازگشت . اندکی بعد به دعوت آقای بهشتی ، آقایان مصباح و جنتی نیز به مدرسه دعوت می شوند و در مدیریت شریک آقای قدوسی می شوند . جریانها و جنبشهای مذهبی – سیاسی ایران رسول جعفریان ص 165

2. از منتقدان جدی دکتر شریعتی در سه چهار سال پیش از انقلاب آیت اله مصباح یزدی بود که ضمن جلسات متعددی به نقد افکار دکتر می پرداخت . مسئولان مدرسه حقانی برای جلوگیری از اختلاف بیشتر از استادان مدرسه خواسته بودند تا سر کلاس درباره کسی صحبت نکنند . آقای مصباح که این مطلب را نپذیرفته بود تحت فشار نیروهیا موافق دکتر شریعتی مدرسه حقانی را ترک کرد . وی در قم به سخنرانیهای خود بر ضد دکتر شریعتی ادامه داده و این برنامه تا سال 56 گویا تا چهلم حاج آقا مصطفی ادامه داشت . در آن زمان بین طلاب انقلابی طرفدار شریعتی و ایشان نزاع فکری و مباحثه فراوان صورت گرفت . جلسات آقای مصباح در سال 56 در منزل شخصی با نام آقای اسلامی در اوایل خیابان چهار مردان برگزار می شد که بخشی از منزل وی مهدیه ساخته شد و جلسات همان جا ادامه یافت . آقای مصباح در این جلسات به نقد آثار شریعتی ، قلمداران و علی تهرانی می پرداخت . جریانها و جنبشهای مذهبی – سیاسی ایران ( 1357-1320 ) صص 165 و 166 و 297

 

منابع :

کتاب  : طرحی از یک زندگی، پوران شریعت رضوی – (همسر دکتر علی شریعتی)

نشر الکترونیکی : وب سایت شریعتی در نیمه حرف.کام، اِنی کاظمی – (Shariati.Nimeharf.Com)

 

—-

تبلیغ : بازار بورس فارکس بزرگترین بازار مالی در جهان با گردش مالی روزانه حدودا 1/9 ترلیون دلار میباشد.
Forex مخفف Foreign Exchange میباشد که معادل فارسی آن تبادل ارزهای خارجی میباشد به بیان ساده تر خرید یک ارز و فروش ارز دیگر به عنوان مثال وقتی شما دلار میخرید در اصل ریال خود را فروخته و به دلار تبدیل کرده اید.

برعکس بازارهای سهام که مکان فیزیکی مشخصی دارند، معاملات در بازار جهانی ارز در مکان خاصی متمرکز نشده است این بازار مکان فیزیکی ندارد و به اصطلاح به آن Over The Counter می گویند . بازار بورس فارکس یک بازار بین بانکی می باشد که در حقیقت معاملات بین طرفین از طریق تلفن یا شبکه الکترونیکی (SWIFT OR INTERNET) هدایت و کنترل میشود. البته شبکه سوئیفت توسط بانکها مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع زبان مشترک بانکداری بین المللی شبکه سوئیفت می باشد.

SWIFT: Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication

حجم عظیمی ازاین معاملات ارزی به جای نقل وانتقال واقعی ارز ، ازطریق بدهکار و بستانکار کردن حسابهای بانکی انجام می شود. با توجه به اینکه همه ملل بسوی جهانی سازی اقتصاد پیش می روند و همه فعالیتهای اقتصادی نهایتا باید به پول برگردانده شود، بنابراین فعالیت این بازار ادامه خواهد یافت و هرگز متوقف نمی شود!
به طور خلاصه متولیان اصلی این بازار را عمدتا بانکهای مرکزی و تجاری کشورهای مختلف ، شرکتها ، کارخانه ها ،واحدهای وارداتی و صادراتی معتبر و حتی افراد عادی در سراسر جهان تشکیل می دهند . بطوریکه امروزه این بازار یکی از فعالترین بازارهای اقتصادی و مالی جهان به شمارمی آید.
عدم وجود یک مکان فیزیکی، بازار بورس فارکس را به یک بازار 24 ساعته تبدیل کرده که با بازگشایی هر یک از مراکز مالی در جهان، این بازار پیش می رود به طوری که معاملات ارزی در طول شبانه روز تنها با یک تلفن یا با استفاده ازشبکه اینترنت امکان پذیر است.
سیکل بازگشایی مراکز مالی جهان بدین ترتیب می باشد : نیوزلند- سیدنی- توکیو- هنگ کنگ- سنگاپور- بحرین- فرانکفورت- زوریخ- پاریس – لندن- نیویورک- شیکاگو و لس انجلس . اما بزرگترین و مهمترین مرکز مالی بازار بورس جهانی ارز ، لندن است . بعد از لندن بازارهای ارزی نیویورک وتوکیو قرار دارند در سایر مراکز مالی معاملات کوچکتری صورت می گیرد.
بنابراین بر خلاف سایر بازارهای مالی جهان، بازیگران بازار می توانند در طول 24 ساعت از هر گونه حوادث سیاسی، اقتصادی واجتماعی که باعث نوسان در این بازار میشود، استفاده کنند ( به جز شنبه و یکشنبه ) .
در این بازار ارزهایی انتخاب میشوند که همیشه عرضه و تقاضا در مورد آن ارز وجود دارد و پاسخگوی نیازهای بین المللی هستند ،همچنین ارز کشورهایی که دارای دولتهای با ثبات و تورم پایین هستند.
امروزه بیش از 85% معاملات روزانه بر روی ارزهای اصلی ( دلار امریکا، ین، یورو، پوند انگلیس، فرانک سویس، دلار کانادا، دلار استرالیا ) صورت می گیرد.

بازار فارکس حدودا از سال 1971 به صورت جهانی به راه افتاد. در آن زمان معاملات توسط تلفن و یا فاکس انجام میشد و از حدود 1998 این تجارت از طریق اینترنت نیز امکان پذیر شد.

* مثالی برای درک راحت تر نحوه خرید و فروش در این بازار و جابه جا شدن پول:
جابه جا شدن پول به صورت الکترونیک زیاد هم پیچیده نیست و امروز تقریبا اکثر مردم ایران با آن سر و کار دارند حتما شما دارای یک حساب عابر بانک در یکی از بانکهای ایران هستید و نحوه عملکرد آنرا نیز میدانید شما به وسیله عابر بانک میتوانید در هر لحظه از شبانه روز پول خود را به حساب فرد دیگری توسط دستگاه خود پرداز بانک مربوط بفرستید در این زمان عملا پولی میان 2 بانک رد و بدل نمیشود بلکه همه چیز به صورت الکترونیک و بین 2 کامپیوتر اتفاق می افتد پول از حساب شما کم و به حساب فرد دیگر اضافه میشود اما هیچ چیز فیزیکی در کار نیست و همه چیز الکترونیکی میباشد در بازار جهانی فارکس نیز دقیقا همین اتفاق توسط یک نرم افزار و کامپیوتر شخصی شما و کارگزار اتفاق می افتد . در مثال قبل میتوان بانک را همان کارگزار و دستگاه خود پرداز را کامپیوتر شخصی شما و نرم افزاری که روی دستگاه خود پرداز نصب گردیده همان نرم افزار کارگزار بازار فارکس دانست .

1 دیدگاه دربارهٔ «مدرسه حقانی و موافقان و مخافان دکتر شریعتی»

  1. خیلی ممنون که در مورد دکتر شریعتی مینویسید اقای کاظمی هرجا من سراغ دکتر شریعتی رو میگیرم تو اینترنت اسم شما هم هست کاش میشد طرفدارای دکتر یه انجمنی یه کاری میکردن برای دنبال کردن هدفای دکتر.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *