نفوذ اندیشه های شریعتی در کشورهای اسلامی

رمز موفقیت شریعتی را در کشورهای اسلامی باید در تاکید و توجه ویژه وی به نقش مذهب در زندگی مردم دانست که مهم ترین رکن تاثیرگذار در زندگی و سلوک مردمان مسلمان است . به حدی که به رغم گرایشات شیعی در اندیشه های شریعتی برخی کشورهای منطقه شمال آفریقا توجه خاصی به اندیشه های وی دارند :

نفوذ اندیشه های شریعتی در کشورهای عربی قاره افریقا به ویژه تونس و مصر مشهود است و گروه های رادیکال اسلامی1 جدید از جمله گروه ” الجهاد ” در مصر و گروه ” جنبش گرایش اسلامی ” ( حرکت النجاه الاسلامی ) به رهبری راشد الغنوشی در تونس توجه خاصی به اندیشه های او دارند . کتاب شهادت اثر شریعتی به ویژه با استقبال زیادی از سوی این گروه ها مواجه شده است2 .

مصر نیز از جمله کشورهای عربی مسلمان است که اشاعه آثار و اندیشه های شریعتی در آن بسیار چشمگیر بوده است .

دکتر ابراهیم دسوقی شتا3 استاد دانشگاه قاهره درباره انتشار کتابهای شریعتی در مصر می گوید :

شریعتی شاید یکی از مهمترین متفکران اسلامی معاصر است . او کسی است که از زبان شما حرف می زند به طوری که احساس می کنید درست همان را می گوید که شما می خواهید بگویید . او متفکری بزرگ است که جنبش اسلامی را در جامعیت خود احساس کرده است . طرز برداشت او از اسلام و طرح عظمت و توانایی اسلام و این که این دین مبین می تواند تمامی احتیاجات آدمی را در زمینه های شخصی و اجتماعی و طی ادوار مختلف زندگی برآورده کند و همچنین اسلوب و سبک شیرین نگارش او از جمله عواملی است که آثار و شخصیت شریعتی را جذاب کرده است .  

من مثنوی مولانا و چند کتاب دیگر را از فارسی به عربی ترجمه کرده ام . ولی با ترجمه کتابهای دکتر شریعتی (( تولدی دیگر )) یافتم و مشهور شدم . زیرا بازگشت به خویشتن دکتر شریعتی در تیراژ صد هزار نسخه در مصر به فروش رفت ! تاثیر کتابهای دکتر شریعتی در من با گفتن و نوشتن قابل توصیف نیست .

وقتی در سال 1365 هفت کتاب از دکتر شریعتی را منتشر نمودم یکی از دخترانم در دبیرستان مشغول تحصیل بود . معلم دخترم را شناخت و به او پیغام داد : ما چشم به راه ترجمه کتابهای دیگری از شریعتی هستیم4 .

افریقا نیز از جمله مناطقی است که اندیشه ها و آرمانهای دکتر علی شریعتی نفوذ و تاثیر قابل توجهی در میان مسلمانان و اقلیتهای اسلامی کشورهای مختلف آن داشته است :5  

 1. دکتر ابراهیم دسوقی شتا درباره تاثیر شریعتی در چپ اسلامی مصر می نویسد : در جنبش چپ اسلامی که خود را پیشرو و طلایه دار جریان چپ اسلامی می داند در نشریات خود مقالات چندی پیرامون اندیشه های شریعتی به رشته تحریر درآورده است . افکار حسن حنفی نظریه پرداز چپ اسلامی در بعضی از مسایل به اندیشه های شریعتی نزدیک است و گروهی بر این عقیده اند که در این زمینه از آثار این اندیشمند شیعی ایرانی تاثیر گرفته است . عظمت تاثیر شریعتی ص 7 به نقل از شریعتی در جهان ص 206

2. شریعتی در جهان صص 296 و 297

3. نامبرده یکی از اعضای جنبش چپ اسلامی ( الیسار الاسلامی ) و از مترجمان آثار شریعتی در مصر است .

4. نامه فرهنگ شماره 5 و 6 پاییز و زمستان 1370

5. شریعتی در جهان ص 296

 

ورود کتابهای ترجمه شده دکتر شریعتی به افریقا او را در نظر مسلمانان قاره سیاه به یکی از چهره های بزرگ نهضت بیدارگری اسلام تبدیل نموده است . نشریات و گاهنامه های اسلامی در افریقا نقش مهمی در شناساندن شریعتی داشته و در بسیاری موارد اقدام به نشر اندیشه ها و آرمانهای او کرده اند . علاوه بر این شریعتی نقش موثر و بسزایی در گرایشات افراد به اسلام داشته است1 . فی المثل (( کامار بمباسا کامبیا ) دبیر کل جنبش آزادی بخش گامبیا ( حرکه التحریر کامبیا ) خود تحت نفوذ اندیشه های شریعتی به اسلام گرایش پیدا کرد2 .

در پاکستان هم بنا به گفته دکتر حسین رزمجو3 که سالها در آن کشور بوده اند (( موسسه ای تاسیس شده به نام (( موسسه اقبال – شریعتی )) . این موسسه کارهای بسیار با ارزشی درباره شریعتی انجام داده که حتی در ایران نیز کمتر انجام شده و این میزان نفوذ و اثر شریعتی را در پاکستان نشان می دهد )) .

 

منابع :

کتاب  : طرحی از یک زندگی، پوران شریعت رضوی – (همسر دکتر علی شریعتی)

نشر الکترونیکی : وب سایت شریعتی در نیمه حرف.کام، اِنی کاظمی – (Shariati.Nimeharf.Com)

3 دیدگاه دربارهٔ «نفوذ اندیشه های شریعتی در کشورهای اسلامی»

  1. با سلام
    من بعید نمیدونم که افکار دکتر شریعتی جهانی شوند و به زودی کشورهای غربی را هم در بربگیرد
    من که اصلا این فرد را ندیده ام واقعا باید بگویم که تحت تاثیر افکار این مردهستم مدتی بود که با خواندن کتاب هایش بال در میووردم و تمام موهای بدنم سیخ میشد و اجالتا گریه میکردم من متوجه شدم که شخصیت عمیق این فرد مال این نسل و اون نسل و این دین و اون دین نیست واقعا مقدمه رهایی بشری است.

    1. سلام
      من هم همفکر شما هستم و معلومه که خوب به صحبتاش فکر کردی من هم مثل شما بیش 15 سال بعد از مرگ ایشون متولد شدم اما فکر ایشون هنوزم یک فکر بکر شناخته میشه

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *